Шукати в цьому блозі

Translate

Статистика сайта

Відвідувачі по країнам
Відвідувачі за останні 24 години
четвер, 1 жовтня 2009 р.

Відділ культури Андрушівської райдержадміністрації

Для задоволення духовних та культурних потреб населення в районі діє 35 клубних та 36 бібліотечних установ, з них 33 клубних закладів та 34 бібліотек у сільській місцевості. Працює школа мистецтв та 2 філіали в селищі Червоне та Новоівницьке. В 2008 році до державних установ передано будинок культури військової частини А – 1912 в селищі Новоівницьке.
В районі діє 161 клубних формувань, 9 з яких любительські об’єднання та клуби за інтересами: “З піснею по життю” с. Іванків, “Чарівниця” с. Яроповичі, “Затишок” с. Мостове, “Господарочка” с. Нехворощ, “Два кольори” с. Волиця, “Я+Ти” с. Ст. Котельня, “Ластівка” с. Зарубенці, “Сім’я” с. Міньківці, “Пилипиха” с. Гарапівка. В формуваннях задіяно 1282 учасників, з них 68 угрупувань для дітей, в яких приймає участь 557 дітей.
Почесні звання “народний”, (“зразковий”) носять 5 колективів районного будинку культури та два сільські колективи :
- народний ансамбль пісні і танцю “Криниченька”- (диригент В.А.Гонзецький, хормейстер Н.О.Постернак, балетмейстер С.В.Барановська). Ансамбль пісні і танцю “Криниченька”створено в 1988 році. Колектив підтримує творчі зв?язки з колективами Житомирщини, Росії, та Білорусії, він дипломант ІІ Всеукраїнського фестивалю народної хореографії ім. П.Вірського 2006-2007 р., приймав участь та став переможцем в заключному концерті переможців фестивалю в м.Києві. Колектив зайняв ІІ місце в обласному фестивалі хорового мистецтва “Мамина вишня”, присвяченого пам”яті Народного артиста України А.Пашкевича.
- ансамбль троїстих музик “Веселі музики”- (керівник В.А.Гонзецький). Колектив здобув перше місце в Міжнародному фольклорному фестивалі “Український коровай” під час проведення “Сорочинської ярмарки” та в Міжнародному фольклорному фестивалі “Грай гармонь” в місті Миколаєві (2005 рік). В 2006 році на Всеукраїнському фестивалі “Чумацький шлях” м.Каховка, колектив здобув І місце. Ансамбль приймав участь у Форумі державних службовців, отримав поліську відзнаку “Срібна вежа” м.Житомир, був учасником фестивалю гармоністів Поліського регіону Республіки Білорусь “Грай гармонь”; - фольклорний колектив “Молодички”- (керівник В.Ф.Рожко). Колектив – лауреат Всеукраїнського фестивалю народної творчості в м. Києві 1999, 2001, 2005 років. Учасник Всеукраїнського свята “Берегиня” м. Коростишів, Міжнародного літературно-мистецького свята “Лесині джерела” м.Новоград–Волинськ. Дипломант 7-го Словянського фольклорного фестивалю “Коляда - 2001” м.Житомир, 1-го Міжнародного фестивалю фольклору та етнографії “Родослав”, м.Івано-Франківськ 2001 року, Міжнародного фольклорного фестивалю “Сила України” – м.Запоріжжя 2005 року, був учасником в закритті Року України в місті Торунь (Польша), та в Міжнародному фестивалі фольклору “Берегиня” м. Луцьк;
- аматорський духовий оркестр керівник – (керівник Е.Ф.Шпакович). Духовий оркестр постійно приймає участь в обласному святі духової музики та в оглядах – конкурсах духових оркестрів 2006р - м.Володарськ-Волинський – ІІ місце, 2007 р –
м. Бердичів – ІІ місце, 2008 р – м.Володарськ-Волинський – ІІ місце;
- гурт “Джерело” – (керівник Ю.А. Палій). Колектив не одноразово приймав участь в оглядах-конкурсах вокально-інструментальних ансамблів. Здобув призові місця, нагороджений грамотами та дипломами.
- дитячий “зразковий” фольклорний ансамбль “Зернятко” – (керівник І.В. Костюк).
В 2005 році ансамбль “Зернятко” приймав участь в Міжнародному конкурсі дитячого фольклору “Котилася торба” м.Кузнецовськ Рівненської області, в 2007 році приймав участь в обласному конкурсі дитячих фольклорних колективів та декоративно-прикладного мистецтва “Великодні дзвони” на якому здобув ІІ місце. В 2007 році колектив приймав участь в обласному фестивалі “Бабусина пісня” смт.Чуднів; - народний фольклорний ансамбль с. Антопіль – (керівник П.В.Устич). Колектив є дипломантом обласного творчого звіту, учасник Міжнародного літературно-мистецького свята “Лесині джерела” в Новоград-Волинську. Учасниці колективу побували з виступом на Попільнянщині в с.Романівці, продемонстрували свою творчість на Форумі українських іноваційних проектів в Народному домі м.Київ.
- народний хор с. Ст. Котельня – (керівник О.В. Басюк). Неодноразово колектив приймав участь у Міжнародному літературно-мистецькому святі “Лесині джерела” у м.Новоград-Волинському, він є дипломантом районних та обласних оглядів аматорського мистецтва.
В районі живуть і працюють 6 майстрів народної творчості, 3 художники - аматори та 3 вишивальниці.
Протягом минулого року закладами культури району проведено 1933 культурно-мистецьких та тематично-пізнавальних заходів, взято участь в ІХ- му Всеукраїнському фестивалі-конкурсі молодих виконавців української народної пісні “З народного джерела” в м. Рівне та 6-ти обласних фестивалях.
Майстри народної творчості та фольклорні колективи сіл Антопіль, Зарубенці, представляли Житомирщину на інвестиційному форумі в Українському домі в м. Києві, фольклорний ансамбль “Молодички” був учасником Всеукраїнської виставкової акції “Барвиста Україна” в національному експоцентрі м. Києві.
В серпні місяці проведено регіональний фестиваль слов’янських народів “Роде наш красний”, присвяченого Дню Незалежності України, за участю колективів з братньої Білорусії.
Широкою громадськістю в районі відзначалася 20-річниця діяльності народного ансамблю пісні та танцю “Криниченька”. В ювілейному концерті брали участь кращі професійні та аматорські колективи Житомирщини та ансамбль народної пісні “Ялінка” з м. Єльськ, Гомельської обл., республіки Білорусія.
Щорічно в районі проводиться огляд народної самодіяльної творчості “Полинь світами рідна пісне”, учасниками якого є колективи з кожного села.
Станом на 01 січня 2009 року книжковий фонд районної бібліотеки складає 343. 241. примірників, в тому числі в сільській місцевості 284.110 примірників. Кількість читачів в бібліотеці складає 16.557 чоловік, книговидача за рік становить 332.268 примірників.
За рік книжковий фонд районної бібліотеки поповнено на 2.776 екземплярів на суму 48.762 грн., з них 1.621 екземплярів на суму 25.576 грн. сільських бібліотек. За рік списано бібліотечного фонду 15.677 примірників.
Відділ культури і туризму та бібліотечні працівники стали упорядниками книги пам’яті жертв Голодомору в Андрушівському районі “Голод 1932-33 рр.”, презентація якої відбулася на мітингу Скорботи 22 листопада 2008 року при відкритті пам’ятного знаку жертвам Голодомору в м. Андрушівка.
Районною бібліотекою проведені основні тематично-розважальні заходи: перегляд літератури “Соборність українського духу”, урок історичної пам’яті “Згадаймо юність, що горіла в Крутах” до 90-річниці бою під Крутами, засідання клубу любителів поезії “Берізка”, 70-річчя від дня народження В.Висоцького та зустріч з місцевими поетами “Поезія, музика – доля і душа нороду”, перегляд літератури “Через роки, через віки, ми чуєм голос твій, Тарасе”, бібліографічний огляд літератури “Жінки в історії України”, День пам’яті Чорнобильської трагедїї “Під полиновою зорею”, книжкова виставка “Українська культура: історія та сучасність” до дня слов’янської писемності та культури, урок пам’яті “Доторкнися серцем до подвигу” до Дня Перемоги, година правових знань до Дня Конституції України “Гарантувати право – знати закон”, виставка-калейдоскоп “Моя Україна – єдина і вільна” до Дня Незалежності України, інформаційний круїз “Україна на шляху до Європи”, день Економічної книги, огляд краєзнавчих матеріалів “Тисячі партизанських доріг” до Дня партизанської слави, свято до Всеукраїнсько Дня бібліотек “Світ книги – чисте і невичерпне джерело”, огляд бібліотечної літератури “Слава українського козацтва”, зустріч поколінь до Дня людей похилого віку “Біжать літа, спішать літа”, день пам’яті “Запалю свічу, Україно” до Дня пам’яті жертв Голодомору, урок патріотизму “Для юнака найвища честь – служити Батьківщині”, пізнавальна година “Марія Приймаченко – зірка першої величини”.
З метою збереження і розвитку традиційної народної культури в історичних осередках її побутування, створення оптимальних умов для їх впровадження та функціонування, при сільських бібліотеках створено краєзнавчі куточки.
В 2008 році завершено паспортизацію об’єктів культурної спадщини та оформлено охоронні договори на всі пам’ятки історії та археології, монументального мистецтва.
В районі діє школа мистецтв з двома філіалами: в селищі Червоне та Новоівницьке.В закладі навчається 196 дітей, в тому числі в сільських філіалах – 39. Батьківська плата становить від 10-30 грн. що є середньою в області. За 2008 рік зібрано 44.122 грн. батьківської плати. Щорічно викладачами проводиться районний дитячий пісенний конкурс “Крок до зірок”. Вихованка школи мистецтв Світлана Антонюк (клас викладача О.В.Яремчук) зайняла ІІ місце в УІ Всеукраїнському конкурсі юних композиторів-виконавців. Учениця школи філіалу селища Червоне Маринка Сторощук (клас викладача Н.І.Виставкіної) стала дипломанткою та зайняла 1-ше місце на Всеукраїнському конкурсі молодих виконавців в м. Київ.
В минулому році здійснено капітальний ремонт районного будинку культури. Придбано основних засобів на 106. 0 тис. грн. Проведено капітальний ремонт відділу обслуговування ройонної бібліотеки. Здійснено капітальний ремонт будинків культури сіл Брівки-І та Гальчин.

Історія Андрушівщини

Місто Андрушівка розташоване на річці Гуйва, доволі молоде за статусом місто (1975) Андрушівка має цікаві пам'ятки археології, історії та архітектури. Так, неподалік від міста, виявлено залишки поселень черняхівської культури. В історичних джерелах Андрушівка згадується лише в 1683р., як приписане село до Старої Котельні. В сучасному прапорі та гербі, хоча вартує сказати, що Андрушівка до 2003р їх і не мала, використовується андріївський хрест. Зрозуміло, що Андрушівка це похідна від імені Андрій.
У 17ст власниками села стають польські магнати Бержинські. Вони ж будують тут у 1848р. цукровий завод, завдяки розвитку цієї промисловості через одинадцять років Андрушевці надають статус містечка. В 1861р. завдяки заводу, село купують цукрові "королі" Терещенки.
В 1871р. Терещенко фундує однокласне училище, на яке приходилися один вчитель, законовчитель та прибиральниця. Цікавим і є той факт, що на цукровому заводі працював на той час студент-практикант Іван Фещенко-Чопівський (відомий металург, професор металургії та металографії Краківської гірничо-гутничої академії, автор 130 наукових праць, його іменем названа вулиця в м.Житомирі) Якщо, ви мандруєте Житомирщиною, то вам обов'язково треба завітати до Андрушівки.
По-перше, тому що тут досить добре збережений палац.
Побудований в середині ХХст в стилі французького неоренесансу двоповерховий палац стоїть біля ставу, посеред парку, де ще збереглися завезені Терещенком пробкові та кедрові дерева. За компоновкою палацовий комплекс складався з самого палацу, оранжереї, господарчого корпусу. Тепер тут розміщується школа №1. Але зовнішній вигляд будівлі зберігся добре.
Після жовтневої революції, в 1919р тут було створено ревком, згодом тут розміщувався штаб Першої кінної армії. Там де кінна армія, там і Будений. Так, так, саме на цьому балкончику, що висить над центральним входом перед селянами Андрушівки виступав Будений з гарячою революційною промовою.
Ще однією цікавинкою відоме місто. Завдяки саме їй тепер десь в зіркових світах сяє ще одна Андрушівка. Ось чого ви не очікували побачити в начебто в пересічному районному центрі так це єдину в Україні приватну обсерваторію!
Заснована в 2001р. бізнесменом Юрієм Миколайовичем Іващенко, астрономічна обсерваторія є повноцінним науковим закладом, на сьогодні вже досліджено 35 тисяч космічних об'єктів. Саме з Андрушівської обсерваторії і була відкрита нова зірка, що отримала ім'я на честь міста.

Депутатський корпус Андрушівської районної ради

Авраменко Анатолій Іванович
Білоокий Валентин Григорович
Бойко Володимир Іванович
Васильківський Аркадій Павлович
Гайдабас Олександр Олександрович
Георгіца Микола Григорович
Гладунець Віктор Григорович
Гринишин Вадим Євгенович
Гринишин Євген Ярославович
Данилюк Петро Віталійович
Демченко Сергій Дмитрович
Добровольський Віктор Володимирович
Захаркевич Володимир Олександрович
Климчук Микола Андрійович
Ковальчук Людмила Вадимівна
Коханевська Майя Іполитівна
Крошко Олександр Герасимович
Курсон Катерина Іванівна
Кучеренко Ніла Михайлівна
Лівінський Василь Олександрович
Ляшук Микола Іванович
Мазур Борис Валентинович
Малькевич Микола Петрович
Мельник Олександр Вадимович
Міняйленко Микола Олександрович
Михайловська Алла Леонідівна
Михайловський Святослав Анатолійович
Мриглод Михайло Володимирович
Новіков Іван Іванович
Пастовенський Олександр Вікторович
Путій Ніла Адамівна
Рой Петро Степанови
Романенко Олексій Леонтійович
Рудюк Петро Миколайович
Самусь Володимир Леонідович
Святюк Євген Петрович
Семенюк Василь Іванович
Солопій Степан Броніславович
Срібний Борис Романович
Ткаченко Дмитро Вікторович
Хоменко Володимир Андрійович
Хом’як Валентина Андріївна
Шпаківський Валерій Броніславович
Юянець Петро Володимирович
Мачуга Ніна Володимирівна
Масира Петро Васильович

Усього 46
з них: членів партій 40
Соціалістична партія України 3
Партія регіонів 3
Народна партія 10
Політична партія “Народний Союз Наша Україна” 10
Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина” 11
Комуністична партія України 2
Соціал-демократична партія України 1
Позапартійні 6

Фракції депутатів

Усього 5
в них депутатів 44

Фракція “Соціалістичної Партії України” 5
Фракція “Партії Регіонів” 5
Фракція “Наша Україна” 12
Фракція “Народний блок Литвина” 10
Фракція “Блок Юлії Тимошенко” 12

ВАТ "Андрушівське"

Андрушівське, ВАТ

Підприємство займається вирощуванням цукрового буряка, насіння цукрового буряка, зернових культур та тваринницької продукції.

Продукція/послуги: Продукція: Зернові культури / Технічні культури / Цукровий буряк.

Адреса:
13400, Житомирська обл., Андрушівський р-н, м. Андрушівка, вул. Радгоспна, 11

Телефон: (04136) 56643
Факс: (04136) 56643

Керівник: Ануфрієв Микола Володимирович - Голова правління

Розклад роботи

Пн 08:00 - 17:00
Вт 08:00 - 17:00
Ср 08:00 - 17:00
Чт 08:00 - 17:00
Пт 08:00 - 16:00

Банківскі реквізити

Код ЄДРПОУ: 00385738
Банк: Житомирська облдирекція АППБ ”Аваль”
МФО: 311528
Р/рахунок: 260062173

Інформация про підприємство

Кількість працівників: 54
Рік заснування: 1995

Що слід знати про кухонну витяжку

Витяжка - один з найдавніших винаходів людства. Але якщо раніше витяжка насамперед призначалася для відведення з приміщення продуктів згорання, то сьогодні основні функції цього пристрою - очищення повітря кухні від кіптяви, мікроскопічних частинок жиру, що розбризкуються, і видалення кухонних запахів. Вибирати конкретну витяжку для конкретної кухні слід, по-перше, за технічними характеристиками і габаритами, а по-друге, за дизайном.

Куди, прийшовши з роботи, насамперед навідуються Ваші домашні? Куди прямують Ваші друзі, прийшовши у гості? Звичайно, на кухню! Але чи приємно Вам буде провести довгі години серед кухонної кіптяви та неприємних запахів? Окрім психологічного дискомфорту продукти згоряння є шкідливими для здоров'я, оскільки містять канцерогенні речовини (особливо, при використанні газової плити). Ось чому необхідним елементом кухонного інтер'єру є очищувач повітря. Окрім захисту Вашого здоров'я цей прилад захищає від кіптяви стелю, кухонні меблі та інші предмети кухонного інтер'єру.

Основною технічною характеристикою витяжки є пропускна спроможність повітря, або продуктивність витяжки, що вимірюється в кубометри на годину. Ця величина обов'язково вказується в технічних характеристиках та документації. У продажу є моделі з продуктивністю від 180 до 700 м3 на годину і більше. Оптимальний повітрообмін на кухні за санітарними нормами такий: протягом години весь об'єм повітря повинен змінитися 10-12 разів. Тому при виборі витяжки слід підрахувати об'єм кухні і помножити отриману цифру на 10. Це і буде оптимальна продуктивність вашої витяжки за умови, що витяжку підвішено на відстані 65-85 см від робочої поверхні плити. Але, якщо з якихось причин витяжку доводиться встановлювати вище, ніж за 85 сантиметрів, треба вибирати витяжку з підвищеною продуктивністю.

Витяжка камінного типу

Наприклад, якщо ми маємо кухню площею 9 м2 із висотою стелі 2.7 м, то це означає, що об'єм повітря в такому приміщенні складає 9 * 2.7 = 24.3 м3. Тому для ефективного провітрювання кухні наведеної площі досить витяжки з продуктивністю в 24.3 * 10 = 240-250 кубометрів на годину. Зазвичай, якщо Ви візьмете більш потужну витяжку, то це буде правильним рішенням, оскільки Вам не доведеться вмикати її на повну потужність.

Бажано, щоб витяжка працювала в двох режимах: в режимі відтоку і в режимі циркуляції. Циркуляційний очищувач повітря очищає повітря за допомогою одного чи більше фільтрів і повертає його назад у приміщення. Під час роботи в режимі відтоку видалене кухонне повітря разом з випарами і кіптявою виводиться через вентиляційну систему будівлі чи через отвір у стіні назовні. Монтаж проточного очисника більш складний, потрібна установка димових труб, які поставляються разом з витяжкою для приєднання до вентиляційного отвору. Такий очисник просто викидає брудне повітря назовні та створює перепад тиску, завдяки чому на кухню надходить свіже повітря. Звичайно, робота витяжки є більш ефективною при роботі "на відтік". Але циркуляційний режим є незамінним, якщо відсутня можливість відвести потік повітря назовні, або у холодну пору року, коли небажано "викидати" тепле повітря.

Зазвичай у витяжці використовуються фільтри двох видів: жировий, що затримує найдрібніші крапельки жиру і кіптява, і вугільний, що поглинає запахи.

Одноразові жирові фільтри можуть бути виготовлені з флізеліну або синтепону (з органічних волокон) та потребують регулярної заміни. Більш зручним, на нашу думку, є багаторазовий металевий (алюмінієвий чи сталевий) жировий фільтр касетного типу. Його досить час від часу виймати і промивати теплою водою з доданням засобу для миття посуду або звичайного прального порошку, чи використовувати для цієї неприємної процедури посудомийну машину. У багатьох моделях замість одного великого використовуються два чи три менших металевих жирових фільтри.

Якщо жировий фільтр вчасно не замінити чи не помити, продуктивність витяжки відчутно зменшується а навантаження на двигун зростає. Деякі фірми-виробники забезпечують свої витяжки індикаторами заміни фільтрів. Найпростіший варіант - коли на поверхні фільтру нанесені риски або який-небудь символ. Якщо зображення блідне і зникає або, навпаки, проступає із зворотного боку - це сигнал, що час замінити фільтр. У найдосконаліших моделях за насиченням жирового і вугільного фільтрів стежить електроніка. Звичайно, в таких випадках до розрахунку береться середньостатистична навантаження на витяжку. Якщо Ви використовуєте витяжку рідко, то Вам доведеться замінювати ще цілком придатні до використання фільтри, і навпаки.

Вугільний фільтр необхідно замінювати у терміни, вказані виробником. У залежності від інтенсивності використання це може бути від декількох місяців до декількох років. Вугільний фільтр доведеться купувати у магазинах чи сервісних центрах. Радимо відразу поцікавитися наявністю його в продажу та ціною, особливо, якщо Ви збираєтеся використовувати витяжку в режимі циркуляції (адже саме вугільний фільтр знищує запахи).

Витяжка камінного типу

У проточних повітреочисниках стоїть лише жировий фільтр, а вугільні фільтри не використовуються. Здавалося б, навіщо взагалі фільтри, якщо всі забруднення викидаються назовні? Але без цього фільтру на лопатях вентилятору, всередині корпусу витяжки і на стінках повітропроводу скупчується жир. Зустрічаються недорогі проточні витяжки, які взагалі не мають фільтрів. Такі моделі вимагають більш ретельного догляду - необхідно регулярно видаляти жировий наліт з їхніх деталей, з вентиляційного ковпака і прилеглих ділянок.

При купівлі слід потурбуватися про те, щоб вибрана витяжка працювала якомога тихіше. У більшості сучасних витяжок у режимі максимальної потужності мотор має видавати шум не більше 50 дБ. Зниженню рівня шуму служать і конструкції витяжок з двома вентиляторами. З одного боку, це підвищує продуктивність, з іншого - робить роботу витяжки майже безшумною, тому що число оборотів двигуна знижується. Існують також практично безшумні витяжки, в яких мотор встановлюється не у корпусі витяжки, а за межами приміщення - на виході вентиляційного каналу (на горищі або в іншому підсобному приміщенні). Такий варіант назвали витяжкою із зовнішнім мотором.

При виборі моделі обов'язково слід звернути увагу на вбудоване в нижню частину витяжки освітлення. Усі витяжки обов'язково оснащуються світильниками, що вмикаються безпосередньо на панелі управління витяжкою: лампами розжарювання, флуоресцентними або галогенними лампами. Спектр освітлення - важливий чинник для приготування багатьох страв, оскільки господині легше приймати рішення про готовність продукту за його природнім кольором. У цьому сенсі галогенні лампи - найоптимальніший варіант освітлення.

Витяжки бувають наступних типів:

- Камінного (витяжки, що оформлені у вигляді камінної труби);
- Підвісні (монтуються під спеціальну урізаний кухонну шафку);
- Вбудовані (механізм витяжки вбудовується у кухонну шафку, знизу якої розміщується висувна панель з кнопками управління).

Витяжки можуть виготовлятися з пластику, емалі на основі стального корпусу, неіржавіючої сталі, алюмінію або загартованого тонованого скла. Не нехтуйте дизайном витяжки, оскільки вона завжди розташовується на самому видному місці в центрі кухонної композиції і є предметом, на який у першу чергу звертають увагу гості. Новий напрям в дизайні - декоративна обробка матеріалом, розробленим на основі алюмінію. Його матова поверхня набуває кольорів приладів, які знаходяться поруч. Завдяки цьому моделі чудово гармонують з будь-яким оточенням і служать прикрасою інтер'єру. Крім того, новий матеріал не боїться корозії, на ньому не залишається відбитків пальців, його легко підтримувати в чистоті, оскільки, на відміну від неіржавіючої сталі, йому не можуть пошкодити будь-які миючі засоби. "Алюмінієву" серію випустили на ринок фірми AEG (серія Alutec), Siemens (Focus-line), Zanussi (Alu) та інші.

Витяжки бувають стандартних розмірів - 50, 60, 90, 120 см та нестандартними. Якого розміру вибрати витяжку? Якщо плита у Вас має ширину 60 см, то і витяжка повинна бути не меншого розміру - 60 або 90 см. Якщо плита шириною 90 см, то витяжка - 90 чи 120 см.

На панелі управління витяжкою знаходяться: вмикач електровентилятору, перемикач швидкостей, вмикач освітлення.

Сучасні витяжки оснащуються електронним перемикачем швидкостей. Він автоматично підвищує продуктивність, якщо раптом на плиті що-небудь підгоріло. При нормальних умовах витяжка встановлюється на економічний режим. Наприклад, в нових моделях витяжок концерну Siemens / Bosch ультразвуковий датчик розпізнає випаровування над плитою, оцінює їх щільність і вмикає відповідний рівень вентиляції. Тут використовується і перший в світі блок радіоконтролю, коли управління роботою витяжки виконує плита. У блок входить кодований радіопередавач і настроєний саме на цей код радіоприймач. Слід включити конфорку - передавач отримує сигнал і подає команду на приймач, встановлений у витяжці. Чи включається освітлення, і витяжка починає працювати. При відключенні всіх конфорок радіопередавач передає на витяжку команду "вимкнути". Витяжка реагує перемиканням на мінімальну потужність і працює ще протягом 10 хвилин (завдяки цьому можливе використання залишкового тепла електричних конфорок). Через 10 хвилин витяжка і освітлення автоматично відключаються.

Витяжка для вбудовування

А фірма Gaggenau, що також належить до згаданого концерну, використовує в своїх нових витяжках аеродинамічний ефект "Coanda", названий так на ім'я румунського винахідника. В основі ефекту - унікальний вентилятор, що створює повітряний потік біля передньої панелі приладу. За рахунок перенаправлення повітряного потоку усі шкідливі випаровування і неприємні запахи ніколи не потраплять до повітря кухні, вони прямують безпосередньо до фільтру.

У деяких моделей є так званий "інтервальний" режим увімкнення. У цьому разі автоматика забезпечує автоматичне увімкнення витяжки один раз на годину на малій потужності. Так забезпечується постійний приток свіжого повітря на кухню.

Продуктивність повітреочисника залежить і від того, чи правильно Ви їм користуєтеся. Коли на плиті щось підгоріло і кухня наповнилася чадом, бажано, якщо у Вас є витяжка, відкрити кватирку або вікно в одній з прилеглих до кухні кімнат. Але не на кухні, тому що тоді витяжка буде працювати в основному на всмоктування, фільтрування і викид свіжого повітря, яке щойно надійшло з вулиці, а запах буде ще довго залишатися в кухонному повітрі.

Щоб отримати найбільшу ефективність від роботи витяжки, слід вмикати її одночасно з увімкненням плити, а вимикати - через декілька хвилин після закінчення процесу приготування. У виробах деяких фірм для цього існує режим залишкового ходу вентилятору (від 5 до 15 хвилин), або таймер, який автоматично відключає витяжку через заданий Вами час.

Витяжка, як електричний прилад, цілком безпечна. Зазвичай кухонні витяжки мають подвійну ізоляцію електричних ланцюгів, хоча додаткове заземлення не буде зайвим. Більшість витяжок мають функцію захисного вимкнення - автоматичне вимкнення після декількох годин безперервної роботи.

Витяжки вітчизняного виробництва коштують недорого, але за дизайном значно поступаються західним аналогам. Імпортна витяжка обійдеться Вам, як мінімум, у $ 50. Витяжка камінного типу коштуватиме $ 150-200, а ціни на найкращі зразки та ще й великого розміру (від 90 см) сягають за $ 500.

"Час відгуку" в LCD телевізорах

На думку одних, ця характеристика є найважливішою для LCD-телевізорів. Інші вважають, що реальної якості зображення вона ніяк не відображає. У будь-якому випадку, на розробку теми витрачено достатньо коштів, щоб звернути на неї увагу.

Серед факторів, що визначають якість відображення "картинки" на екрані LCD-телевізора, специфікація "час відгуку" (response time) зазвичай одержує саму неоднозначну оцінку фахівців і простих користувачiв. На жаль, виною тому не тільки звичайний плюралізм думок, властивий будь-якій сфері знань. Компанії - виробники телевізорів внесли чималу лепту у створення плутанини в цьому питанні.

У загальному випадку, час відгуку - це швидкість, з якою рідкокристалічна осередок-піксель LCD-дисплея здатний змінювати ступінь прозорості, формуючи зображення. Однак, чи не кожен виробник вважає своїм обов'язком запровадити власну "систему координат", виходячи з власних уявлень про суть явища.

Основний момент, який об'єднує всі розрізнені специфікації - для всіх систем прийнято вважати, що, чим менше час відгуку, тим вища якість зображення. Це особливо актуально для застарілих LCD-телевізорів або виробів виробників "третього дивізіону" - молодих корейських або китайських компаній, що не мають достатньо коштів на впровадження ефективних технологій.

Великі показники часу відгуку означають, перш за все, розмиту "картинку". Швидко рухомі об'єкти в цьому випадку залишають за собою так званий шлейф, помітний для очей глядача. У першу чергу це властивість може виявлятися при перегляді спортивних передач, динамічних сцен у фільмах, також його дію можуть випробувати на собі любителі екшн - комп'ютерних ігор (при грі на приставці або підключенні телевізора в якості монітора).

Якими б не були показники яскравості, контрастності і роздільної здатності екрана телевізора, низька швидкість відгуку може звести нанівець задоволення від перегляду. Тому частина виробників, що володіє малими матеріальними і технічними можливостями підійшла до вирішення питання творчо - за допомогою винаходу власних систем вимірювання часу відгуку.

Варіанти

Для ранніх LCD-телевізорів існував єдиний стандарт виміру - так званий rise-and-fall response або TrTf (Time rising, Time falling). У цьому випадку вказується час переходу (в мілісекундах - мс) "рідкого" кристала від активного стану (чорний колір) до неактивного (білий) і назад. Реально береться до уваги 90% активність для чорного і 10% активність для білого кольорів. Відомий розробник стандартів компанія VESA прийняла його для телевізорів і моніторів.

Тим не менше, жорстких директив тут поки що немає. Незважаючи на авторитет VESA, виробники знайшли поле для маніпуляцій і в цих рамках. Так, наприклад, у специфікаціях телевізора вказується лише половинний час - перехід осередку від чорного до білого. Це дозволяє "скоротити" час відгуку вдвічі. Додаткова можливість маніпуляції цифрами - декларування максимальних швидкостей відгуку пікселів замість середньостатистичних.

Ще один спосіб вимірювання часу відгуку - GTG (Gray to Gray). Тут вимірюється не перехід від чорного до білого, а час градації від одного тону сірого до іншого. Зрозуміло, що всі ці специфікації один з одним не корелюються.

Відзначаючи в інструкції показник часу відгуку, далеко не всі виробники вказують, за якою системою вони заміряні. Багато хто не вказують його взагалі. Одні - бо не вважають це важливим, інші тому, що вказувати їм, власне, нічого.

"Канонічний" варіант

Та, все-таки, найбільш поширеним є стандарт TrTf (Time rising, Time falling). У першу чергу він застосовується великими компаніями "з ім'ям".

Оптимальний час відгуку по цій системі в недавньому минулому становила 20-25 мс. За словами фахівців, цього цілком достатньо для комфортного перегляду "швидкого" відео. Однак, якщо вірити користувачам, деякі з них здатні розрізняти шлейф і на дванадцять, і навіть на восьми мілісекундах. Очевидно, це індивідуальні особливості зорового сприйняття окремих людей, тому що, за деякими оцінками, зображення на екрані 50 Гц кінескопа телевізора приблизно еквівалентно 16 мілісекундах LCD.

Висновок

В обставинах, що склалися, не можна не визнати, що, хоча "час відгуку" - величина, безумовно важлива, головну увагу слід звертати в першу чергу на деталі: систему вимірювання, суб'єктивний рейтинг виробника і т.п.

На щастя, компанія VESA вже приступила до уніфікації загального стандарту на основі TrTf. Залишається сподіватися, що незабаром він буде прийнятий повсюдно.

Архів блогу